Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, miercuri, o avertizare cod roşu de inundaţie pentru râuri din judeţele Braşov, Covasna şi Buzău, valabilă până astăzi, la ora 23.00. Din cauza precipitaţiilor şi a viiturilor, sunt posibile depăşiri ale cotelor de pericol.
Astfel, potrivit hidrologilor, ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol pe râurile din bazinele hidrografice Buzău – bazin amonte s.h. Sita Buzăului și afluenții aferenți sectorului aval s.h. Sita Buzăului – amonte ac. Siriu, Bâsca – bazin superior și afluenți bazin mijlociu, județele Brașov, Covasna și Buzău.
Fenomele se pot produce cu probabilitate mai mare pe râurile din bazinele hidrografice Chichirău (afluent al râului Buzău), Șapte Izvoare (afluent al râului Bâsca Mare).
România este în continuare supusă dezastrului inundațiilor. În ultimele zile viiturile au ucis trei persoane, iar o fetiță de numai 4 ani din Sibiu este în continuare căutată de autorități, după ce a căzut în râul Cidin.
În cursul zilei de ieri și pe timpul nopții, aversele torențiale au produs inundații în 29 județe (Alba, Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Botoșani, Cluj, Călărași, Caraș-Severin, Covasna, Sâmbovița DOlj, Galați, Giurgiu, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Mehedinți, Maramureș, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Suceava, TImiș, Teleorman, Vaslui Vrancea), fiind afectate 161 de localități.
Cu eforturi susținute, pompierii au acționat în sprijinul populației și administrației publice locale pentru evacuarea apei din 387 de case, 578 curți și 219 beciuri/subsoluri. Totodată, vântul puternic a doborât 7 stâlpi de electricitate și 5 copaci, colegii nostri acționând pentru degajarea acestora.
Potrivit prognozei Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) de joi, 25 iunie, în nordul, centrul, estul și sudul țării, precum și în zonele de munte, vor fi perioade cu înnorări accentuate, averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și, posibil, grindină și vijelii.
În intervale scurte de timp, local, cantitățile de apă vor fi însemnate. În vestul țării, cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene se vor semnala pe arii restrânse.
Temperaturile maxime se vor încadra între 23 și 30 de grade Celsius, cu cele mai ridicate valori în sud, iar cele minime vor fi cuprinse, în general, între 12 și 20 de grade Celsius.